Το φαινόμενο που αντιμετωπίζουν οι πάγοι οφείλεται σε εμάς!

Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας, είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα. Οι πολικοί πάγοι είναι ένα από τα μεγαλύτερα θύματα από την αλλαγή αυτή. 


Πως δημιουργούνται οι πολικοί πάγοι;

Οι πολικοί πάγοι αποτελούνται από δύο τμήματα τον θαλάσσιο πάγο και τους παγετώνες. Ο θαλάσσιος πάγος σχηματίζεται από το πάγωμα του θαλάσσιου νερού, ενώ οι παγετώνες σχηματίζονται με τη συσσώρευση και τη συμπίεση του χιονιού που πέφτει.


 
Γιατί λιώνουν οι πάγοι;

Οι ατμόσφαιρα της Γής λειτουργεί σαν ομπρέλα και την προστατεύει από την θερμική ανισορροπία.  Αυτό που κάνει είναι να αφήνει τη μικρού μήκους ακτινοβολία του Ηλίου να περνά μέσα από αυτή και να ζεσταίνει τον πλανήτη μας. Όταν υπάρχει ισορροπία, όση ενέργεια δέχεται η Γη από τον Ήλιο τόση ακριβώς ενέργεια ακτινοβολεί προς το διάστημα. Ο άνθρωπος έβαλε ακόμη μια ομπρέλα στην Γη (αύξησε τη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα) και έφερε τον πλανήτη σε κατάσταση θερμικής ανισορροπίας. Η επιπλέων θερμότητα που εγκλωβίζεται διοχετεύεται στους ωκεανούς και το υπέδαφος. Ηθερμότητα είναι εκείνη που λιώνει τους πάγους.



Τι θα γίνει αν λιώσουν οι πάγοι;

Η απώλεια των πάγων όχι μόνο θα επηρεάσει το παγκόσμιο κλίμα αλλά επίσης θα ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας και θα προκαλέσει πλημμύρες καταστρέφοντας περιουσίες και βάζοντας σε κίνδυνο πολλές ζωές. Το λιώσιμο μεγάλων ποσοτήτων πάγου απειλεί επίσης τα αποθέματα νερού ενώ θα μεταβάλει επικίνδυνα το φυσικό περιβάλλον πολλών φυτών και ζώων.

Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει και την χώρα μας. Η Ρόδος και η Θεσσαλονίκη κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν ως το 2100, αφού η στάθμη θα ανεβεί τουλάχιστον ένα μέτρο.


Δες το video που δημιούργησε το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου βασιζόμενο σε στοιχεία της NASA:





Κλιματικές επιπτώσεις από την αύξηση κατά 2οC

Ανθρώπινη Υγεία 90-200 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από ελονοσία και άλλες αρρώστιες που σχετίζονται με το νερό, αυξημένες πιθανότητες διάρροιας και υποσιτισμού.

Γεωργία Αυξανόμενη πείνα σε μέρη όπως η υπό-Σαχάρια Αφρική και η νότια Ασία εξαιτίας της μείωσης της αγροτικής παραγωγής.  Αυξανόμενες ανομοιότητες και αυξανόμενες διαμάχες εξαιτίας της έλλειψης νερού και λιγότερο προβλέψιμες σοδειές.


Νερό  662 εκ.-3 δις άνθρωποι κινδυνεύουν από την έλλειψη νερού.  Παγκόσμια έλλειψη νερού.  Μείωση υγρασίας του εδάφους που καταλήγει σε εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης της γης και μειωμένη απόδοση.


Πάγος και παγετώνες  Απώλεια του 60% του καλοκαιρινού θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική.  Πλήρες λιώσιμο του Γροιλανδικού πάγου με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1.5οC 25% ή περισσότερο μείωση του Αρκτικού πάγου και συνεχής υποχώρηση του θαλάσσιου πάγου.


Οικοσυστήματα  Απώλεια του 95% των κοραλλιογενών υφάλων μέχρι τα μέσα του αιώνα, δυσμενείς επιπτώσεις στην εμπορική αλιεία και την προστασία των ακτών και οικονομικές απώλειες.  Κίνδυνος μετατροπής του 43%των παγκόσμιων δασικών συστημάτων σε μη δασικά, επέκταση των δασών στην Αρκτική.  Σημαντική καταστροφή και αποσύνθεση στα αρκτικά οικοσυστήματα, μεγάλο ποσοστό της τούνδρας μπορεί να εξαφανιστεί.  Απώλεια του 25% των ειδών χλωρίδας και πανίδας.


Άνοδος της στάθμης της θάλασσας 25-50 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας και από πλημμύρες στις ακτές, που θα κοστίζουν στα κράτη 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.


Ακραία καιρικά φαινόμενα  Αύξηση στη συχνότητα και την ένταση των πλημμύρων, ξηρασιών, καταιγίδων, κυμάτων καύσωνα, τροπικών κυκλώνων, τυφώνων και άλλων ακραίων γεγονότων που οδηγούν σε αυξημένη οικονομική ζημιά και σε πιθανή μείωση ευκαιριών ανάπτυξης.
Πυγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου